top of page

BARTER / TRAMPA

Dünya ve Türkiye ticaretindeki hızlı değişim, genişleme, etkilenme, büyük rekabet, sürekli bir yenilik arayışları içindedir. Alternatif ticaret modelleri, finansman tekniklerinde öne çıkan Takas/Trampa, Barter.

Aynı öze dayanan bu kavramlar, uygulamada ve yasal dayanaklarda değişiklikler taşıyabilmekte. Ortak özleri: Para kullanmaksızın iki taraflı mal (veya hizmet) değişimi sağlanmak.

Alışagelinen finansal güç PARA. Yaşanan veya yaşanması muhtemel, politik, finansal, mali sorunlar, vb. olumsuz gelişmeler Ekonomik KRİZ haline kolaylıkla dönüşmekte. Bu durumlarda, arz-talep dengesinin bozulması, enflasyon, banka-faiz-döviz vd. artışlar, paranın maliyetini olumsuz, hatta çok olumsuz etkilemekte. Ortaya çıkan paranın yüksek maliyeti, nakit sıkışıklığı, stoklardaki yığılma, işletmelerde olağanüstü sorunlara, adeta kilitlenmeye neden olabilmekte. Sistemin, çözümün kaynağı olan PARA, sorunun kaynağı haline dönüşüyor.

Aslında sadece sorunlu, krizli ortamlarda değil, paranın varlığının bu derece sorun olmadığı ortamlarda dahi, Takas/Trampa, Barter bir finansman yöntemi. Para kullanmaksızın, iki taraflı mal (veya hizmet) değişimi sağlanmak.

Takas kavramı, sistemin en yalın anlatımı. Ancak Türkiye hukuk mevzuatında (B.K.) Takas, karşılıklı alacakların, iradi olmaksızın adeta zorunlu değişiminin yargıda talep edilmesi. Bu nedenle Trampa / Barter’den söz edeceğiz.

A) Trampa - Mal değişimi sözleşmesi. Tarafların karşılıklı olarak belirli ya da belirlenebilir mal ve hizmetlerin takas mantığı ile devredilmesi, taahhüt edilmesi. Satım sözleşmesinden farklı olarak mal değişim sözleşmesinde, bir mal para ile değil başka bir mal veya hizmet ile değiştirilmekte.

 

Trampa-Mal Değişiminde, Barter Sistemindeki yaygınlık yerine iki taraflı ve özgün ürünler takası yapılmakta. İnşaat, Gayrimenkul, Otomotiv, Turizm, Eğitim, Sanayi/Yan Sanayi, Ticari, Mal Değişimine konu tarafların hakim ürün veya hizmetleri sözleşmeler konu oluyor. “ Al gülümü, ver gülünü”.

 

Değişimde denklik esas olsa bile, mal değişimi özünün ağır basan olması halinde, mal Değişimi Sözleşmelerinde, fark para olarak da kapatılabilmekte “Denklik Parası”.

 

B) Barter. Yine Öz belli: Para kullanmaksızın, mal veya hizmet değişimi sağlanmak.

Barter’da, Trampa-Mal Değişiminde açıkladığımız gibi, iki tarafın özgün mal ve hizmetleri, tarafların buluşması ve detaylandırmaları ile sürüp, sonuçlanabiliyor.

“Barter Sistemi”’nde ise: İki taraflı ve özgün diye tanımladığımız ürünler yanında, ilk etapta iki tarafı olmayan, mal ve hizmetlerin “Barter Pazarın” ’da toplanması, çoklu ürün ve hizmet alımlarının yapılabilmesi.

Para kullanmaksızın mal değiş-tokuşu mantığı ile mal/hizmet satın almak veya mal/hizmet satmak isteyen şirketler, “Barter Şirketi” adı verilen bir şirket aracılığıyla ortak bir platformda bir araya gelmekte ve Barter işlemleri bu Barter Şirket aracılığıyla gerçekleştirilmekte.

“Barter Sözleşmesi” sonrası, bu sistemde yer almak isteyenler, Sisteme Üye oluyor, sistem koşullarına göre Giriş Ücreti ve/veya Üyelik Ücreti sonrası kayda ve sisteme katılıyor, Cari Hesabı açılıyor,  kendi mal ve hizmetini “Barter Pazarı” ’na girip, diğer üyelerin mal ve hizmetlerine ulaşabiliyor.

Sistemde tarafları “ Broker” ’lar, buluşturuyor, geliştiriyor, sonlandırıyor (İşlem Onayı) “Barter İşlem Sözleşmesi”. Üyenin amacı gerçekleşirse, Barter Sistem bir komisyon ücret alıyor ( İlk sözleşmede belirli). Üyeler adına açılan cari hesaplar ve alışverişlerde kullanılan Barter Çekleri sayesinde, işlemler para kullanılmadan gerçekleştirilmektedir.

 

Üyenin mal veya hizmet sunmaması halinde dahi, mal ve hizmet alabiliyor. 12 ay içinde alan, sisteme mal veya hizmet sunmaz veya sunduğu alınmaz ise, alım sırasında belirlenen değer faizsiz olarak (Döviz cinsi olabiliyor) sisteme para ödemesi yapıyor. İşlem öncesi teminat da istenebiliyor.

 

Ekip Trampa/Barter;

 

  • Şirketimiz öncelikle yaygın olmayan, Kupon/gerek gördüğünüzce Gizlilik içinde, size özel hizmet veriyor.

  • Ekip Barter/Trampa’dan veya diğer iletişim araçlarıyla bizi arıyorsunuz.

  • Öncelikle istem halinde genelde detay, özelde işletmeniz ürünleri/talepleri konusunda sistem ve uygulama bilgilendirmesi çalışması yapıyoruz.

  • Mal Değişim Sistemleri Danışmanlığınızı üstlenebiliyoruz.

  • Trampa/Mal Değişim için, sizi bize bu amaçla başvurmuş veya danışmanlığını yaptığımız 3.şahıslarla buluşturuyoruz.

  • Eğer çoklu Barter Sistemine katılmak isterseniz, “Barter Sistemi”’ne katılmanız, yönetimi, Barter Şirket yönetim ve sistemi danışmanlığınızı sürdürüyoruz.

  • Yine isteminiz halinde, Mal ve hizmetlerin gereken (fiyat, kalite, teknik vd.) ekspertizi, denklik değerlemeleri uzmanlarımıza yaptırıyor, yapılanı irdeliyoruz.

  • Sözleşmeler, sözleşmelerin uygulanması ve sonrası da verebileceğimiz hizmetler arasında.

  • KISACA; Siz isterseniz, Sistem Bilgilendirme-Eğitimi, takas mal ve hizmetlerin buluşturulması, güvenli sonlanma. PARA YOK.

  • Tercihinize göre Ekip Barter/Trampa’ya da mal veya hizmet ile ödemenizi yapabiliyorsunuz.

bottom of page